Bakgrund


Bakgrund


Kennelprefixet HaMoSti har funnits sedan 1998 då jag först funderade på att börja föda upp hovawart. Jag hade då i min ägo två hundar, en blond hane och en smt-tik, tankarna var att para dessa två hundar för att starta min uppfödning.


Nu visade det sig att dessa två individer inte riktigt höll måttet beträffande vad man önskar hos en hovawart så någon parning dem emellan blev inte och kenneldrömmarna fick läggas på is.


År 2002 fick jag i min ägo Gårdvarens II Maffia och tankarna på uppfödning sköt åter fart. Efter ett par resor till Östtyskland fick jag en fullständig bild på hur jag ville att hundarna i min uppfödning skulle se ut och vara.


Kontakten med Anke Falck i Tyskland gav mig ännu en fingervisning åt vilket håll jag skulle inrikta mig, hennes strävan efter återskapandet av den ursprungliga östtyska hovawarten är beundransvärd. De hundar jag träffade hade en kraftfull och sund extriör, där inte minst pälskvalité och struktur spelar en stor roll av hundens utseende. Deras mentalitet var också som jag föreställer mig att den rätta hovawarten ursprungligen var, vaktande och värnande om sin flock men fullt medveten om vem som bestämmer.


När jag frågade Anke om jag fick använda hennes kraftfulla vackra hane till min första kull fick jag till min stora glädje ett ja. Beviset att jag är på rätt väg med mina avelstankar stärkte mig ännu mer när denna erfarna uppfödare, med mångårig kunskap om hovawart, vill ha en valp ur kullen att själv använda vidare i sin avel. 


© Mona-Stina Hallin, Kennel HaMoSti